Има получен сигнал за замърсяване на Дяволска река и Южния плаж на Приморско с фекални води.

Сигналът е изпратен до двама министри, до областния управител на Бургас и до окръжния прокурор, алармираха от сдружение „ Приморско 21 век”, съобщава NOVA.

Според тях замърсяването е причинено от авария на централен канал, който трябва да отвежда отпадните води в пречиствателната станция на Китен.

„Проблемите започнаха през 2019 година. Получихме сигнал за преливане. Тогава бях уверен, че се знае за проблема и се работи за отстраняването му. И така през целия летен сезон фекалните води се изливаха в реката. През 2020 г. не сме имали сигнали, но през 2021г. отново започна да прелива преливникът. Отново ми се каза, че се работи по случая. Пуснах сигнал до кмета на общината и до началника на ВиК", каза Здравко Василев, който е председател на Сдружение "Приморско 21 Век".

„Туристическият сезон не е бил заплашван и няма да бъде. ВиК си изпълняват ангажиментите по отношение на поддръжка на структурите. Отпадните води отиват в блатото, а то отива към реката. Количеството обаче не е толкова сериозно, за да се влее в морето. Ако някой твърди нещо подобно, лъже”, каза кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.
NOVA