Какви са щетите
Какви са щетите / Веселин Максимов

Противопожарната служба и „Гражданска защита” не успяха да реагират на всички многобройни сигнали и бяха подсилени с екипи на всички почистващи фирми. Ураганният вятър изтръгна от земята десетилетни дървета, а други пречупи. Десетина автомобила бяха смачкани от тях и по-тежки клони. Пред Операта се стовари около 40- годишен бор.

Десетки рекламни пана, а и цели ламаринени покриви бяха отнесени от вятъра. Части от метален гараж предизвикаха временно разстройство на движението в комплекс „Меден рудник”. Мандренското езеро заля пътя „Бургас-Средец”, хора от Дебелт са евакуирани по високи места в селото, удавени са животни.

Будки и павилиончета по автобусни спирки и в центъра на града бяха отместени. Има много наводнени подлези, под почти метър вода са съоръженията до църквата „Свети Атанасий”, в комплекс „Изгрев”, до университет „Професор Асен Златаров”, до Строителния техникум и на улица „Никола Петков”. В някои части на общината електричеството все още прекъсва.

Същото е положението с входа на бившето транспортно предприятие СО МАТ. Затворен е пътят „Долно Езерово-Лукойл Нефтохим”, заради силно наводнение в разклона. Отсечката „Меден рудник-Твърдица” също е неизползваема, заради разлива на езеро „Мандра”. Езерото „Вая” не е преляло. Всички водоеми са под засилено наблюдение.

Частичното бедствено положение в кварталите „Лозово” и „Долно Езерово” остава. Там са залети десетки къщи и дворове. Стихия със скорост 25 метра в секунда изтръгна покрива на читалище „Просвета 1888” в Поморие. Затворени са отсечките „Страцин–Просеник”, „Горица–Гълъбец„ и „Горица-Гюльовца”.

В момента в Бургас не вали, водата се оттича, на места все още се работи по отстраняване на многобройните щети, съобщи дежурният по Община. През следващите два дни се очакват слаби дъждове и постепенно утихване на вятъра.