/ Президенство
Вицепрезидентът е патрон на 10-ия Международен франкофонски фестивал в Созопол
„Франкофонската общност споделя много повече от общ език. Франкофонията споделя общи ценности като мир, демокрация, човешки права, и убеждението, че трябва да ги отстояваме всеки ден. Франкофонията е пространство на идентичност и многоликост, на културен и идеен обмен. Богатството на това пространство е в многообразието.

Президенство

“С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол Международния франкофонски фестивал „Солей“. Десетото му издание се провежда под патронажа на вицепрезидента и продължава до 8 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава..
 
В приветствието си Илияна Йотова изтъкна дългата традиция на франкофонията в България. „От времето на Българското възраждане е стремежът към френската цивилизация, отъждествявана с цяла Европа.

Президенство

България беше първата славянска страна, която стана асоцииран член на Международната общност на франкофонията през 1991 г. и пълноправен през 1993 г.“, заяви вицепрезидентът и подчерта приноса на страната ни за развитието на тази общност.
 
Илияна Йотова поздрави организаторите на „Солей“ и неговите партньори за енергията, с която за десета година превръщат Созопол в столица на франкофонията. „Културата и изкуството са ни необходими като слънцето - будят ни, поддържат ни живи“, посочи вицепрезидентът. В превод от френски език солей означава слънце.