Германците  със специален филм за красивата България
Германците със специален филм за красивата България / netinfo

Немският телевизионен канал ARTE излъчи документален филм за красивата българска природа. Лентата носи името "Непознатата България - дивите планини в покрайнините на Европа" и е с продължителност 44 мин. Тя разкрива забележителни части от нашата родина, които са непознати за масовия турист. Пътешествието на журналистите започва от Западна България. Те обикалят из Стара планина, Рила, Родопи.
Ето на какво се натъкват те по време на своята експедиция:

"България е известна на повечето хора като дестинация за евтина почивка на брега на Черно море. Но ако направите обширно пътешествие из страната, ще откриете една наистина вълнуваща част от Европа. Природата е толкова впечатляваща и разнообразна. Величествените върхове, достигащи почти 3000 метра, се издигат високо в небето, минералната вода извира от стотици извори, а горите са обитавани от диви вълци и мечки.

Пътешествието ни започва от западната част на страната, която ни пленява с неповторимите си планински вериги и забележителни скали. На север ни примамва стръмния Балкан, от който произлиза името на целия регион. На юг са разположени високата Рила планина и зелените Родопи. Недалеч от столицата София - край Враца, се издига пищен рай за катерачите. Той впечатлява с красотата си и поради това се е превърнал в основно място за отдих на столичаните през почивните дни. Тези местности, които са почти недокоснати от масовия турист, приветстват своите гости с топлото си гостоприемство и неподправено ежедневие.

Отправна точка на пътешествието ни из зелената Западна България е малкото градче Септември . То е начална и крайна спирка на теснолинейката за Родопите - една от последните на Балканите. По време на пътуването по тази отсечка се натъкваме на интересни хора от региона като скромното мюсюлманско малцинство на помаците, които водят свой различен живот на края на коловоза.

Следващата ни спирка е Паркът за мечки в Белица, където дългогодишният жесток обичай на танцуващите мечки най-после е намерил своя край, а измъчените създания могат да се насладят на заслужена почивка. След пътешествието с влака продължаваме към Рилския манастир, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той ни предлага един напълно нов поглед върху ортодоксалната вяра. После, с помощта на катерач, покоряваме стръмните склонове на Стара планина.

Да, това е невероятна изследователска експедиция из една твърде непозната част на Европа".

ARTE е специализиран телевизионен канал, изследващ европейското културно пространство. Премиерата на филма за България бе на 8 декември 2015. Следващите излъчвания ще бъдат на 15 и 20 декември, съответно от 7:45 ч. и 07:00 ч. http://www.arte.tv/guide/de/057855-000/unbekanntes-bulgarien

Материалът преведе Екатерина Джутева