/ netinfo
Подкрепата на единадесет съветници ще търси местния инициативен комитет за дейността на „Кроношпан“, за да внесе искането за провеждане на референдум. Засега въпросите в него ще бъдат два – трябва ли общината да предприеме допълнителни мерки за ограничаване замърсяванията на въздуха и трябва ли да бъде подписан договор с международна организация за цялостен анализ на състоянието на въздуха в града и ежемесечен мониторинг.

Станцията на Кроношпан за мониторинг на фини прахови частици вече работи

Предвижда се референдумът да бъде проведен заедно с местните избори догодина, за да бъдат спестени средства на местния бюджет. Ще получи ли комитетът „зелена светлина“ за внасянето на официално искане за провеждането на обществено допитване, ще стане ясно след редовното заседание на общинския съвет утре.

„Имахме разговори по тази тема, направихме докладна записка - имаше нужда обаче тази докладна да отлежи малко, преди да стигнем до общо решение. Възможно да има допълнителни въпроси. Оттук нататък, ако искаме реални действия, то всичко е в ръцете на общинските съветници в Бургас. В общината няма много инвеститори - не трябва да водим битка с инвеститорите“, коментира пред журналисти общинският съветник Живко Табаков.

„Не може местната власт да не се допитва до хората по важни въпроси. Именно такъв е качеството на въздуха. Дори да има промяна във въпросите на референдума, се надяваме да имаме такова допитване. Това ще бъде успех не само за хората, но и за демокрацията в България“, допълни председателят на Местния инициативен комитет за дейността на „Кроношпан“, Стоян Грозев.

Заради миризмите: Глоби от 100 000 лева за "Лукойл" и 40 000 за "Кроношпан"

Той припомни, че през миналата година са били събрани повече от 2 300 подписа за провеждането на обществено допитване. Относно мотивите, коментира следното: „… самото предприятие от момента на приватизацията си е увеличило мощностите си. Това е станало без оценка за въздействие върху околната среда. Мощностите са доста завишени. „Кроношпан“ се намира на 300 от блоковете, това създава дискомфорт на гражданите.“

От общата среща на СЕК, НФСБ, АБВ и Организацията за закрила на българските граждани днес стана ясно, че основна трансформация ще претърпи първия въпрос. Целта е съдържанието му да обхване не само дейността на споменатото по-горе предприятие, но и тази на всички евентуални замърсители на въздуха в Бургас.

„В РИОСВ - Бургас има много оплаквания – стотици за година и половина. Оплакванията са за различни проблеми с въздуха. Оттам казват, че няма причини за притеснение или че всичко е в норма. Това значи две неща - че съединеният, които се измерват са различни от тези, които дразнят гражданите или че нормите са прекалено високи“, коментира общинският съветник Константин Бачийски.

По думите му, в закона за атмосферния въздух ясно се казва, че в отделните общини могат да се заложат различни стойности за измерваните съединения. „Ние ще искаме да завишим нормите и броя на съединенията, които се измерват. Искаме да измерваме и други съединения - продукт от дейността на предприятията. Само така ще имаме реална картина на състоянието на атмосферния въздух“, смята Бачийски.

Стоян Грозев пък коментира информациите за изтегляето на "Кроношпан" от Бургас във Велико Търново или Пловдив с думите: "Имахме среща с ръководството на предприятието. На този въпроси, главният им еколог отговори отрицателно".