Четирима ученици от Бургас  стигнаха до финала за стипендията от 500 000 долара на фондация „Кроношпан”
Четирима ученици от Бургас стигнаха до финала за стипендията от 500 000 долара на фондация „Кроношпан” / netinfo

Четирима бургаски ученици достигнаха до финалния кръг, който ще излъчи носителят на стипендията на фондация „Кроношпан" за четиригодишно обучение в американския университет за предприемачи „Бабсън Колидж" . До най-важния етап на селекцията достигнаха общо 17 момчета и момичета от шест европейски държави.
Ваня Панчева, Данаил Кънчев и Зехра Абрахим от Английска езикова гимназия и връстничката им Силвия Станева от Търговската гимназия в Бургас бяха избрани измежду всички кандидати заедно с още тринайсет зрелостници от България, Босна и Херцеговина, Полша, Словакия, Унгария и Румъния.
Кандидатурите за стипендията бяха разгледани от фондация „Кроношпан". Претендентите вече издържаха успешно изпитните нива „САТ" и „Тойфел", като разходите по тестовете бяха поети от „Кроношпан".
Достигналите до финалния кръг вече проведоха онлайн събеседване с вицепрезидента по приема в „Бабсън Колидж" г-жа Кортни Минден.
Очаква се в първите дни на месец март да бъде обявен и победителят в надпреварата за 2015 год. Окончателният избор ще бъде направен от управата на учебното заведение.
Babson College, където стипендиантът на фондация „Кроношпан" ще учи в следващите четири години, неизменно е класиран в топ 20 на американските образователни институции в сферата на икономиката.
През учебната година 2013 - 2014 в колежа са подали документи над 6 000 кандидати, които са се конкурирали за 500 свободни места. 23% от студентите са чужденци от 67 държави
Това, че четирима ученици от Бургас достигнаха до това ниво, е голямо признание не само за потенциала им, но и за качеството на образованието в града- коментира изп. директор на „Кроношпан България" Николай Банков.
Той призна, че с колегите си ще се радват да предложат на четиримата бургаски ученици възможности за професионално развитие в компанията.