/ Dariknews.bg
Утре пред сградата на Общината се очаква да се съберат стотици, които настояват за отхвърляне и пренаписване на Стратегията

На 11 май, от 17.30 часа пред сградата на Община Бургас, родителите ще излязат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030. 

Николай Тишев: Стратегията за детето не раздели обществото, консолидира го!

Събитието в Бургас е част от национални протести, които ще се състоят в събота в още 20 града на страната, сред които София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора. Те са инициирани в Националната ФБ група „НЕ на Стратегията на детето 2019-2030”.

Бургаски майки смятат „Стратегия за детето 2019-2030“ за вредна и опасна

Бургаските родители застават твърдо и обединени в обща кауза за защита на децата и семейството, независимо техните различни социални, културни, политически и религиозни пристрастия и принадлежност. Общите им искания за отхвърляне на Националната стратегията за детето 2019-2030, са свързани с това, до което ще доведе приемането й:

-       Приравняване на родителската с приемната грижа и социалната институция;

-       Внедряване на ранно сексуално образoвание и джендър-идеология в училищата;

-       Ограничаване на правата на родителя да възпитава и обучава децата си;

-       Ограничаване на суверенитета на държавата при определяне държавната си политика по закрила на децата;

-       Създаване на нов вид детско правосъдие без участието на родителите;

-       Прокарва чужда външна политика у нас, чрез финансиране.

Протестиращите настояват и за отмяна на последните изменения в Закона за закрила на детето (от 22.03.19 г., бр.24 от ДВ), които създават задължение за проверка и по анонимни сигнали и въвеждат методи на работа, даващи прекалено голяма власт в ръцете на държавните служители за отделяне на деца от семействата им.