Николай Тишев и Васил Иванов за Стратегията за детето
Николай Тишев и Васил Иванов за Стратегията за детето
Младежкият лидер Васил Иванов: Проблемът не е само ще бъде ли приета. Въпросите са много и около НПО-та и около финансирането й
Тишев и Иванов за Стратегията за детето
101418
Тишев и Иванов за Стратегията за детето
  • Тишев и Иванов за Стратегията за детето
"Документ, привидно осеян с добри намерения, но всъщност води към Норвежкия модел на възпитание на децата, а всички знаем, колко опасен може да бъде той. Ще цитирам един от текстовете: "Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за привенция, наблюдение за изпълнение на тези забрани". Тук идват нашите притеснения - по какъв начин ще се следи за изпълнението на тези точки, по какъв начин ще се извърши тази привенция? Едно потупване на детето по памперса, ще се счита ли за насилие?". Тези и още много въпроси, свързани със Стратегията за детето 2019 - 2030 коментира в ефира на Дарик младежкият лидер на БСП в Бургас Васил Иванов. 

Дончо Златев (СДС): Стратегията за детето ще отвори опасна врата в полето


Той заедно с народният представител от БСП -  Николай Тишев излязоха от името на партията с позиция по темата за Стратегията, както и за Плана за действие 2019 - 2020 година. 
Според народният представител, с отлагането на внасянето на Стратегията в МС, държавата дава заден ход, тъй като вижда категоричен отпор от страна на обществото. „Подозирам, че с отлагането й точно след изборите, се цели Стратегията да бъде приета, докато още фокуса е насочен към резултатите от вота. И гражданите, и Църквата, и партиите са на едно мнение. Няма да го позволим“, категоричен е Тишев.  

Бургаски майки смятат „Стратегия за детето 2019-2030“ за вредна и опасна


Той беше сред активните противници на ратифицирането на Истанбулската конвенция и определи Стратегията като втора стъпка, след Конвенцията, с която в държавата да бъдат прокарани джендър политики. "Имаше огромен дебат за Конвенцията, в крайна сметка Конституционният съд се произнесе в наша полза. Но това не е успокоително, защото има не само в Европа, а в световен мащаб определени кръгове, които се опитват да прокарат притеснителни идеи. Ако при Конвенцията видимите мотиви бяха борба с домашното насилие, то сега са с насилието над деца, но покрай всичко това навлизат мерки, които налагат нашата реакция. В противен случай, ние оставяме неправителствени организации, финансирани отвън да „пипат с мръсни ръце“ в най-личното – отношенията в едно семейство и ценностите им“, категоричен е Николай Тишев, а също и че 

Стратегията за детето не раздели обществото, консолидира го!

Според колегата му, Васил Иванов освен отлагането на разглеждането на Стратегията, остават много въпроси, които също трябва да бъдат поставени. „Как се случва така, че фондация, свързана с джендър активност, отговаря на държавен телефон, обявен във всяко училище и детска градина за опазване на българските деца и събира личните данни на същите тези деца?  Ще поставим нашите въпроси, свързани с прокарването на текстовете и финансирането, както и за участието на неправителствения сектор в Стратегията", каза още Иванов.

За действията, които ще бъдат предприети във връзка със Стратегията за детето и за възможностите от тук нататък, чуйте повече в звуковия файл от Васил Иванов и Николай Тишев: