/ Дарик-Бургас

Бургас отбелязва днес освобождението от османско иго. Честванията започнаха в 11:00 часа с тържественото издигане на флаговете на Република България, на Европа и на Община Бургас. Последваха го възстапновка на посрещането на отряда на полковник Лермонтов и поднасяне на венци и цветя пред Руския паметник, зад Съдебната палата.

Най-преломните и драматични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 година ще бъдат представени чрез 38 репродукции на картини от известни руски художници, съвременници на историческите събития. Платната са разположени в художествената галерия "Петко Задгорски" (Синагогата) и може да бъдат разгледани до 16 февруари.

Изложбата "В името на драгоценното ни Отечество" е посветена на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. Нея можете да видите в Историческата експозиция на бургаския музей, на улица „Лермонтов“ (входът е откъм улица „Георги Кирков“).

От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската освободителна война и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата "Лермонтови освободители" всеки посетител може да се запознае с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл "140 години свещена свобода". Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културния дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът "... Ти, о Свобода - над паметта ми бди!". Участват фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев", детски хор "Милка Стоева" и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. Фон на представлението ще бъде мултимедиа.