Робот програмиране
Робот програмиране / vmahs.org
Бургаската регионална библиотека показва пет нови робота за обучение по компютърно моделиране и информатика. Техниката е дарена от американското посолство у нас и вече се използва активно за занимания по програмиране, съобщиха за "Дарик" от института.

Представянето ще бъде по време на съвместна срещна между секретарите на читалища в общината и представители на Министерството на културата. Събитието ще се проведе от 13.00 часа на 13 октомври в сградата на библиотеката на ул. "Булаир" 10. Дизайнът и функционалността на Finch-роботите са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon - САЩ. Предназначени са да подпомагат за овладяването на редица езици за програмиране.
 

Допълнителни обучения за деца с 3D принтер и 3Dскенер в библиотеката


Очаква се през следващата седмица възможностите на роботите да бъдат презентирани и от бургаски ученици, които са работили с тях. С това Регионалната библиотека "Пейо Яворов" се включва в Европейската седмица на кодирането. От библиотека съобщиха още, че активно се използва и 3D принтера, с който разполагат. Именно с него възпитаниците на бургаската гимназия по електроника и електротехника спечелиха първо място на национално състезание във Варна с иновативна разработка на вятърна турбина през май, т.г.