/ Дарик Бургас
Бургаският апелативен съд отмени изцяло присъда и върна за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд делото срещу Борислав Й. от Чирпан, причинил по непредпазливост смъртта на своя хазяин от Бургас с чиния по главата. 

Инцидентът е от 11 юли 2016 година, когато между двамата пияни възникнал скандал, приключил фатално за 55-годишния Пламен П. Окръжният съд наложил на Борислав наказание от три години лишаване от свобода, с отложено изтърпяване за срок от четири години. 

Подсъдимият обжалвал присъдата и след като направил цялостна проверка на първоинстанционния съдебен акт въззивният състав приел, че обжалваната присъда е произнесена при абсолютно процесуално нарушение – постановена е от незаконен състав.

Съгласно нормата и с оглед предявеното срещу подсъдимия обвинение за престъпление, за което е предвидено „лишаване от свобода до пет години“, първоинстанционното разглеждане на дело е следвало да бъде осъществено от окръжния съд в едноличен състав от един съдия. 

Съдът обаче е провел заседания и приключил първоинстанционното производство в състав от съдия и двама съдебни заседатели, като последните са взели участие и в тайното съвещание за постановяване на присъдата, както и в произнасянето на самата присъда.