Узаконяват сгради в Освобождение до ноември
Узаконяват сгради в Освобождение до ноември / netinfo

Още 41 сгради ще бъдат узаконени в благоевградския квартал „Освобождение” до ноември тази година. Това обяви началникът на отдел "Строителство" в Общинска администрация Антоанета Робева.

От началото на кампанията по легализиране на незаконно изградени части от жилищни кооперации, с документи са се сдобили собствениците на 16 сгради. "Положихме много усилия и успяхме в кратки срокове да узаконим тези постройки. Преди нашата кампания за 20 години са легализирани само 21 ЖСК", каза Антоанета Робева.

За да бъдат улеснени собствениците на незаконни части, от Община Благоевград предлагат няколко варианта. Отклоненията, които са направени в квартала, са в три групи. Първата от тях е за отстъпено право на строеж, например при право на 4 етажа е направен 5-ти, който отговаря на изискването на жилище.

Втората касае обособяването на отделни ателиета или стаи, които като цяло не могат да функционират самостоятелно, но се водят като прилежаща площ към отделното жилище, т.е. за тях не би трябвало да се плаща отстъпено право на строеж, а само по закона за собствеността да се заплати обезщетение на община Благоевград.

Третото са партерните етажи, гаражи, които функционират като търговски обекти. По думите на Робева не трябва да се доплаща за тях, а да се приведат в съответния вид, в който са били одобрени, да се узаконят като склад, гараж и след това да са промени предназначението им в съответния търговски обект.

За да бъдат улеснен процесът на узаконяване на ЖСК, от кметската администрация организират и индивидуални разяснителни срещи със собствениците подобни постройки.