/ Община Банско
От 30 юли до 5 август Банско ще бъде домакин на Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство.

Тя ще се проведе под мотото „Традиции в бъдещето и бъдеще за традициите” и в нея ще вземат участие представители на 12 държави от Източна Европа, Централна и Западна Азия и Близкия Изток.

Организатор на събитието е Международната мрежа „ХоумНет Източна Европа и Централна Азия” съвместно с Община Банско, НПО ”Уникално Банско”  и Съюза на туристическия бизнес.

Традицията се възражда в Банско: Възстановяват събора „Илинден”

Откриването на седмицата ще бъде в петък от 19.30 часа на централния площад в Банско, където ще има модно ревю на традиционни облекла с модели от всички страни и изпълнения на фолклорни състави към читалище „Никола Вапацаров”.

Жителите и гостите на Банско ще имат възможност в продължение на седмица да наблюдават демонстрации на различни майстори от България и чужбина. Изложенията  могат да се видят от 10:00 до 22:00 часа на три места в града - пред читалището, пред музея на Никола Вапцаров и пред Туристическия информационен център.

Демонстрации на различни занаяти ще има също на хижа Бъндерица на 1 август, по време на възобновения събор „Илинден”. В рамките на Международната седмица ще се проведе бизнес форум на тема "Занаятите - потенциал за туристическото развитие на Югозападен район“ под патронажа на Националния съвет по туризъм.