/ NOVA
Очакват музиканти от Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония
"Дами пеят джаз" на Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева е проектът, с който на 7 август ще бъде открит джаз феста в Банско, съобщават организаторите.

Трите певици ще представят селекция от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия. Освен авторска музика и емблематични песни като "Прошепнати мечти" и "Да е влюбен този свят", са включени адаптации на песни от Ела Фитцджералд, Джил Скот и Ерика Баду.

Банско през лятото: Фестивали, музика и спорт

До 14 август над 15 български изпълнители и групи ще излязат на сцената. Сред имената са Веселин Койчев, Васил Спасов, Вики Алмазиду, Вили Стоянов Бенд с участието на Стефка Оникян, Ангел Заберски, Васил Петров, Теодосий Спасов, Хилда Казасян.

От чужбина се очакват дуо "Вила Мадалена" (Австрия) "Фолтин" (Северна Македония), Human touch (Гърция) и Билал Караман трио от Турция.
"Девет" е формация на двамата музиканти от Югоизточна Европа, в която са саксофонистът и кларинетист Любомир Господинов (България) и пианистът Никола Станошевич (Сърбия). Проектът е изграден върху мотиви от различни страни, вплетени в джаз музициране.

Подчертаното българско присъствие е част от инициативата на община Банско за подкрепа на българските изпълнители след тежката пандемична година.

"Изминалата година беше тежка за всички, но особено сериозно беше усетена от музикантите и хората на изкуството. Именно заради това, през тази година обръщаме специално внимание в програмата си на българските изпълнители", коментира кметът на Банско - Иван Кадев.
БТА