Специализираните самолети за гасене на пожари вече са в България
Специализираните самолети за гасене на пожари вече са в България / netinfo
Специализираните за гасене на горски пожари от въздух два самолета “Canadair” от Франция кацнаха на летище "София" в 17:15 часа, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Специализиран екип от Национална служба „Пожарна безопасност и спасяване” - МВР посрещна модула. Моделът на самолетите е Bombardier CL-415 и е с вместимост на водния резервоар 6 тона. Те имат нисък подход и извършват пожарогасителни дейности при скорост на летене 130 км/час и височина 410 метра от повърхността на пожара.

Предстоят организационни мероприятия и уточняване местата за зареждане с вода и провеждането на пожарогасителните дейности.

През целия ден продължиха пожарогасителните дейности в района на Национален парк „Рила”. Пожарът в м. „Карталска поляна” е на 1800 метра надморска височина и е на площ около 1300-1400 декара, от които около 60% са гори.

В гасенето на пожара участват около 220 души: пожарникари, три екипа спасители на Министерството на извънредните ситуации от София, Пловдив и Благоевград, служители на Полицията и Жандармерията, служители на НП „Рила” и доброволци.