Слънчев зимен фестивал в село Делчево
Слънчев зимен фестивал в село Делчево / Снимка: Маргарита Петкова
Слънчевата неделя събра стотици почитатели на местните традиции, на хубаво вино и песни на зимен фестивал в живописното село Делчево в подножието на връх Костадин в южен Пирин. Празникът започна с традиционно зарязване на лозята в местността Баира, където за втора поредна година дойде вицепрезидентът Илиана Йотова. В ритуала по зарязване на лозите се включиха кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, народният представител Богдан Боцев, заместник председателят на БСП Деница Златева, общински съветници, много самодейци, туристи, жители на Гоце Делчев, гости от Македония и Гърция.
 

Слънчев зимен фестивал в село Делчево
Снимка: Маргарита Петкова


На площада внушителната бабугерска група от с. Мосомище с тежки чанове и страховити костюми прогони злите сили, а празничната програма продължи с изпълнения на самодейни групи от Мосомище, Абланица, Корница, Лъжница и група Голешовските фантове.
 

Слънчев зимен фестивал в село Делчево
Снимка: Маргарита Петкова


Вицепрезидентът Илиана Йотова връчи наградите на отличилите се като най-добри производители на домашно вино и ракия. Майсторлъкът им бе оценен предния ден на специална дегустация. Кметът на с. Делчево получи първа награда в категорията Вина 2018. Първа награда за Бели вина взе Венци Шарков, а за майстор на розето журито определи Никос Халвадзис. За Гърция замина наградата за отлежали вина, спечелена от Анастасиос Кирцис.
 

Слънчев зимен фестивал в село Делчево
Снимка: Маргарита Петкова


Никола Думбанов е тазгодишният майстор на бяла ракия. Тодор Таушанов взе наградата в категория - оцветена стара ракия, а Сократис Цикалис е победителят в категория Оцветени стари ракии. Специална награда получи и ръководителят на групата Бабугери Димитър Карадимов.
Празникът на виното в село Делчево продължи с много песни, дълги хора и много настроение чак до заник слънце.