Шест са одобрените сгради за саниране по проект на МРРБ в Благоевград
Шест са одобрените сгради за саниране по проект на МРРБ в Благоевград / netinfo
Шест многофамилни жилищни сгради в община Благоевград ще бъдат санирани със средства на ПРООН, съобщават от общинска администрация.

Те са одобрени за съфинансиране по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Предложенията, изпратени от етажните собственици и подкрепени от общините, бяха оценени на конкурсен принцип на заседание на комисия от представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националното сдружение на общините в Република България Програмата на ООН за развитие и Националния офис на проекта.

В МРРБ са получени общо 47 проекта от 14 общини, одобрени за съфинансиране са 36 многофамилни жилищни сгради в 13 общини, от които 11 под условие, че в определен срок ще попълнят пропуските в документацията си. Одобрените жилищни сгради ще получат техническа и организационна помощ, както и финансова субсидия в размер на 20% от стойността на строително-ремонтните дейности по отделните жилища и 100% от стойността на обновителните работи по общите части от сградата, които имат отношение към комфортното и безопасно ползване и обитаване – покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка. До края на седмицата собствениците на одобрените сгради ще получат официално решението на комисията и проекта за меморандум.

Веднага след като внесат авансовата сума експертна комисия ще извърши обстойно техническо и енергийно обследване на сградите, които ще бъдат санирани.

Същинската дейност по обновяването ще започне през юни.

Одобрените сгради са: блокове 1, 15, 24 в ж.к. „Запад”, блок 152 в жк "Елново", ул. „Полк. Димов” №4, бл. „Лилия” и ул. „Петко Д. Петков” №2, бл. „Преслав 1”.