Сезираха министър Нона Караджова за убитата във Влахи кафява мечка
Сезираха министър Нона Караджова за убитата във Влахи кафява мечка / Снимка: РИОСВ-Благоевград

Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", изпрати сигнал до новоизбрания министър на околната среда и водите Нона Караджова, с искане на спешно разследване на престъпното убийство на кафява мечка в Южен Пирин, научи Дарик.

Трупът на убитата с три куршума мечка, бе открит с отрязани предни лапи в края на миналата седмица в коритото на река Косовска, над село Влахи, Кресненско.

Еколози са категорични, че кафявата мечка, която е защитен вид, е простреляна и след това изкормена, с цел тръговия с част от вътрешните й органи - гениталии и жлъчка. Особено ценна била жлъчката на мечката, която е била професионално отстранена.

Според природозащитниците, жлъчката е взета от бракониерите за да се използва за лечение. Специалистите твърдят, че жлъчката на мечка и тигър се ползват в Източната медицина.

Годишно жертва на бракониери стават около 50 кафяви мечки у нас. Според Закона за биологичното разнообразие, всяка форма на умишлено улавяне, или убиване на екземпляри от защитен вид, се наказва с глоба до 10 000 лева и лишаване от свобода до пет години, припомнят от неправителствената коалиция "За да остане природа в България".

Досега в България няма ефективно осъден за подобен род престъпление, сочи статистиката.