Проф. Кацулов на 85 години
Проф. Кацулов на 85 години / Пресцентър

В Сандански отбелязват днес 85-годишнината на избрания за Почетен гражданин през 2004 година проф. Атанас Димитров Кацулов, удостоен за изключителни заслуги в майчиното и детско здравеопазване и за научен принос в акушерството и гинекологията.

На тържеството в местен хотелски комплекс приятели, колеги и гости ще поднесат своите поздравления на професора. Ще присъстват кметът на Сандански Андон Тотев, неговите заместници, писателят Валентин Караманчев, лекарите Попов, Шингаров, Бакалова, Тонев, Динов и гости от родното село на проф. Кацулов.

Професор Кацулов е роден на 22 април 1928 година в село Виногради. Средното си образование завършва в Гимназия „Яне Сандански”, а висше СУ „ Св. Климент Охридски” със специалност „Хуманна медицина”. През 1956 г. се жени за Вера Андреева и им се раждат две деца – дъщеря, която сега работи като юрист и син, който работи като специалист по акушерство и гинекология.

През 1960 г. става научен сътрудник по АГ в Научен институт по акушерство и гинекология в София, а по-късно започва работа в „Майчин дом” – София, където работи като преподавател, асистент, доцент и професор.

През 1999г. става член на Американската академия на науките. Неговото име може да бъде намерено сред имената на Бил Клинтън, Нелсън Мандела, Джон Атанасов.

През 2011 година става член на медицинските специалисти в България и член на дружеството по АГ.  Написал е много книги, учебници и статии по специалността си.