Премиерът Борисов, министър Павлова и кметът Камбитов прерязаха лентата на поредните санирани блокове в Благоевград
Премиерът Борисов, министър Павлова и кметът Камбитов прерязаха лентата на поредните санирани блокове в Благоевград / Снимка: dariknews.bg

Днес министър-председателят Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова и кметът Атанас Камбитов прерязаха лентата на поредните санирани жилищни сгради в Благоевград.

„Смееха ни се, когато започвахме програмата за санирането. Било глупост, нямало да стане. Благоевград обаче не се лъже лесно и затова е първенец сега. Преди тези блокове бяха олюпени, сега сякаш дойдох в друг квартал. Трябва да оставим поне един ненаправен блок, че да се види разликата", възкликна премиерът, щом погледна обновените блокове в квартал "Струмско".

Той припомни, че тази година държавата е похарчила над 6 милиарда лева "жива пара" за американските ТЕЦ-ове на "Марица Изток", за КТБ и за изплащане обезщетението за АЕЦ Белене. С тези пари икономиката ни щяла да отчете ръст от 10 процента.

"Само за парите за саниране не ме е яд, защото между 10 000-15 000 лева отиват директно в едно домакинство като подарък от държавата. Слушам някои кандидати за президент, дето щели да водят балансирана политика. Нека съдим по делата, по направеното. Тогава няма с кой да споря. Ще ги направим всичките блокове, пък тогава ще си ходим" каза още министър-председателят.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова похвали благоевградчани и им благодари, че били смели и мъдри, за да не повярват на манипулациите, че в Националната програма за енергийна ефективност има нещо нередно. 2000 сгради в България се санират, други 2500 чакат да бъдат обновени.

Кметът Камбитов подчерта, че това е 60-ият блок, други 70 се правят в момента.- до момента са инвестирани 100 милиона лева за санирането на 8500 жилища на 25 000 души. „Благодаря на премиера и правителството за смелостта да започнат тази програма. Догодина ще има още 1 милиард лева, нека и другите градове заприличат на Благоевград. На следващото заседание на МС очакваме част от бившата казарма да стане собственост на общината и да направим първа копка на нова църква. За тази година и до средата на следващата в града ни ще влязат 200 милиона лева външни финансови източници", допълни градоначалникът.

„Джобът ми е пълен с ленти", похвали се Борисов.