Открита галерия превръща къщата музей на Македончето в атрактивен туристически обект
Открита галерия превръща къщата музей на Македончето в атрактивен туристически обект / netinfo
Открита галерия превръща къщата музей на Македончето в атрактивен туристически обект
21180
Открита галерия превръща къщата музей на Македончето в атрактивен туристически обект
  • Открита галерия превръща къщата музей на Македончето в атрактивен туристически обект

Открита галерия в двора на къщата музей „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето” ще отвори врати в квартал "Вароша" в Благоевград, съобщи говорителят на Регионалния Исторически музей Силвия Домозетска.

За трета поредна година в най-активния за туристите сезон Регионален исторически музей – Благоевград и Сдружението на художниците „Македония арт” превръщат родния дом на революционера Георги Измирлиев в атрактивен туристически обект. Къщата е родното място на видния революционер и общественик Георги Измирлиев – Македончето, роден през 1951 година в семейството на Димитър и Тона Измирлиеви.

По време на Априлското въстание /1 876г./ Георги Измирлиев е помощник на апостола Стефан Стамболов и  военен ръководител в Търновски революционен окръг., обесен е през 1 876 година в Горна Оряховица.100 години след смъртта му, през 1976 година, родната му къща в Благоевград е обявена за музей – в стаите е възстановена автентичната обстановка  на възрожденския бит, документална сбирка разказва за живота и делото на революционера. От 2007 година художници от Благоевград и региона показват свои произведения в двора на къщата.

Равносметката от миналия туристически сезон е, че съчетанието на историческо наследство със съвременно изкуство  предизвиква голям  интерес от гостите на Благоевград. Над 1900 посетители са минали през Измирлиевата къща в квартал Вароша от април до октомври миналата година. Съчетанието на автентична възрожденска къща-музей с открита галерия предизвиква особено интереса на чужденците – голям брой от посетителите са от Франция, Италия, Гърция, Англия. В двора се създава и една неповторима атмосфера за различни културни изяви – литературни четения, камерни концерти, открити уроци.

Това лято дворът отново ще се оживи от произведенията на няколко поколения художници от Благоевград и региона.

Откриването ще се състои днес от 17:00 часа в квартал "Вароша" в Благоевград.

Подробности за експозицията чуй от председателя на Сдружение "Македония арт" в Благоевград Живко Янев в прикачения звуков файл.