Опасна къща дебне благоевградчани
Опасна къща дебне благоевградчани / netinfo

Рушаща се къща в центъра на Благоевград застрашава здравето и живота на хората, сигнализираха читатели на dariknews.bg.

Притеснени от опасната постройка, те изпратиха снимки на редакционната ни поща, с обяснението, че ежечасно през мястото минават десетки жители на града. Къщата, която според наши източници, е необитаема от няколко години, се намира на ул. "Никола Вапцаров", над бившия ресторант "Златното пиле" в областния център.

Опасна къща "дебне" благоевградчани
netinfo

"Постройката е много стара и опасна, освен това е неподдържана и може всеки момент да се срути. Често падат мазилка и керемиди от нея.", разказаха за Дарик, живеещи в района. Освен пукнатините по къщата, на снимките, ясно се вижда и зелена растителност  на покрива - треви и дръвчета.

От Дарик потърсихме и становището на Общинска админист

Опасна къща "дебне" благоевградчани
netinfo
рация по случая. "При нас има постъпил сигнал за опасна сграда на въпросната улица. Инспекторът на района Живко Качев е подготвил заповед за установяване на състоянието на сградата по чл. 195 от ЗУТ. Има процедура за принудително премахване или укрепване на сграда, но тя само по себе си е много тежка и може да отнеме над година време", поясни Антоанета Робева, началник отдел "Строителство" в Община Благоевград.

Тя обясни, че за да се премине към реални действия, трябва да бъде изготвен протокол. "След като той бъде съставен и влезе в сила по АПК, тогава се дава двумесечен срок на собствениците на имота да изпълнят предписанията. Ако това не се случи, кметът издава заповед за принудително премахване или укрепване на постройката за сметка на самите собственици", поясни още Робева.

Опасна къща "дебне" благоевградчани
netinfo

Към днешна дата в Благоевград има 25 опасни сгради, подлежащи на събаряне. "По голяма част от тях вече са стартирали процедури и се работи по график", каза още Робева.

По време на последната редовна общинска сесия беше гласувано предложение относно приемане на второ четене Наредба за принудителното изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях от органите на Община Благоевград.