Започва кампания за ремонт на мемориала на Делчевия род в Благоевград
Започва кампания за ремонт на мемориала на Делчевия род в Благоевград / Снимка: bulgariainside.com
Благоевградчани стартират кампания за ремонт на мемориала на Делчевия род, който се намира в двора на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“. Инициативата е на неправителствената организация „Форум Балканика” с председател Цоня Кръстева.

„Надявам се, че кампанията ни ще се превърне в общонационална и ще успеем да съберем необходимите средства. Трябва да покажем отношение към този исторически знак, тъй като там са положени тленните останки на най-близките хора на националния ни герой Гоце Делчев", заяви за Дарик Цоня Кръстева.

В момента мемориалът е в окаяно състояние, голяма част от мозайката се руши. Вече са проведени разговори със специалисти, които ще направят оглед на паметния знак и ще изчислят каква сума ще е необходима за ремонтирането на паметника. 

Мемориалът на Делчевия род се намира в западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.