Левски излезе четвърти след победа над Пирин ГД
Левски излезе четвърти след победа над Пирин ГД / © Lap.bg

Левски записа убедителна победа с 4:1 над Пирин Гоце Делчев в последния мач от 16-я кръг на А група. С успеха „сините“ се изкачиха до четвърто място във временното класиране на А група, с 28 точки, колкото имат и следващите ги пловдивски Ботев и Локомотив, и само на една зад третия ЦСКА.

Това е трета поредна победа за Левски след поражението във вечното дерби. Пирин от своя страна се превърна в първия тим, отбелязал на „Герена“, от месец и половина насам. Съставът от Гоце Делчев игра открит футбол, но повечето класа на „сините“ наклони без проблеми везните в тяхна полза.

Левски стартира ударно двубоя, с почти непрекъснати атаки към вратата на Абди Абдиков. Пирин също се опитваше да поглежда към Пламен Илиев при всяка удобна ситуации, и използваше шансовете си да контраатакува.

Само девет минути бяха нужни на Левски да открие резултата, и Димитър Макриев отбеляза първото си попадение за "сините".

След центриране отляво, Даниел Димов свали с глава топката в наказателното поле, на Димитър Макриев, и той от шест-седем метра бе непокрит и отбеляза с лекота. Седем минути по-късно, "сините" удвоха аванса си, след отлична атака - бързо разиграване между Миро Иванов и Антонио Вутов изведе Гари Родригес очи в очи с Абдиков, и той не сгреши за 2:0.

Откритата игра на Пирин позволи на Левски да направи резултата класически точно преди почивката. В 43-та минута Миро Иванов изведе Гари Родригес отдясно, той влезе в наказателното поле и подаде успоредно на голлинията към Макриев, който се разписа от десетина метра, за второто си попадение в мача.

След подновяването на играта през второто полувреме, Левски свали оборотите, и позволи на Пирин да играе пред неговото наказателно поле. Веселин Марчев бе в основата на няколко опасни атаки за гостите, а при една от тях именно той отне топката при едно неразчетено връщане на Пламен Димов към Илиев, и се озова очи в очи срещу стража, но от малък ъгъл не успя да го преодолее.

Някъде след първия четвърт час от второто полувреме, Левски се посъвзе, и организира няколко добри атаки, но удари на Гари Родригес и Антонио Вутов не намериха вратата на Пирин.

Първоначалният подем на тима от Гоце Делчев след почивката вече бе прекъснат, и в заключителните 20-тина минути предимно Левски владееше инициативата. В 75-та минута топката влезе във вратата на Пирин, но Пламен Димов, който асистира на Макриев, бе в положение на засада.

Антонио Вутов, който блестеше за "сините" в този двубой, отстъпи мястото си на Илия Димитров в 79-та минута, за да може 17-годишният юноша да запише своя дебют за първия тим на Левски.

Двата състава се раздвижиха малко в последните 10 минути, и си вкараха по един гол. В 84-та минута Дъстли Мюлдер спря топката с ръка в наказателното поле и Ангел Ангелов даде дузпа за Пирин, която Костадин Башов реализира.

Трите попадения разлика обаче бяха възстановени още с първата атака на Левски, след като започна от центъра. Гари Родригес пусна хитро към резервата Илиян Йорданов, и той от границата на вратарското поле без проблем направи 4:1.

Така приключи и двубоят на стадион "Георги Аспарухов", с логична победа за Левски, която събира вече 28 точки за "сините". Пирин остана последен, само със шест точки от 16 кръга.