Лекарите в Пиринско не зачитат БЛС
Лекарите в Пиринско не зачитат БЛС / netinfo
Регионалната колегия на БЛС в Пиринско няма да участва в никакви инициативи на централното ръководство на съсловната организация, докато не бъде обявена дата за провеждането на редовен отчетно-изборен събор. Решението е взето на заседание на УС на благоевградската лекарска колегия и бе съобщено днес на пресконференция от председателя д-р Дафина Тачова, секретаря д-р Снежана Жаджиева и председателя на Контролната комисия по етика д-р Бойко Терзийски.

“Считаме, че е крайно време да се спази Устава на БЛС и се насрочи отчетно-изборен събор, тъй като мандатът на настоящото ръководство на лекарския съюз изтече през април”, заяви от името на местната съсловна организация д-р Дафина Тачова. "Подобна позиция заемат и повечето колегии в страната", посочи тя.

“Лекарите от областта сме възмутени от поведението на председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов и членовете на УС – д-р Тумбев, д-р Папуров, д-р Демиров и д-р Сакакушев, които се опитаха да манипулират вота за ново ръководство на колегията.

Д-р Кехайов дори си позволи да използва груби квалификации, клевети и оценки по наш адрес с цел да опетни името ни и подкопае доверието на гилдията в БЛС – Благоевград”, заяви още д-р Тачова.

По думите й лекарите от Пиринско са категорични, че са необходими протести, които да насочат вниманието на правителството и институциите, имащи отношение към здравеопазването, но организирани от легитимно ръководство, което впоследствие да води и преговорите с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за нов Национален рамков договор.

Състоялият се на 7-ми и 8-ми юни Национален съвет показа, че централното ръководство на БЛС прави всичко възможно да протака отчетно-изборната кампания. Така под лозунгите за протестни действия Управителният съвет ще поведе лекарите към договорна криза, смятат от благоевградската колегия.