Икономов: Ски зоната е важна за всички българи
Икономов: Ски зоната е важна за всички българи / Дарик-Благоевград, архив

Министри, представители на неправителствени екологични организации, експерти от различни държавни ведомства, не можаха за пореден път да се обединят около категорично решение за развитие на ски зоната в Банско - болна тема на седем правителствени администрации.

След повече от три часа дебати от Министерството на околната среда и водите заявиха, че се ангажират да изискат от концесионера в Банско - "Юлен", да създаде специализирана кадастрална карта и да изгради и поддържа регистър на съоръженията на територията на ски зоната.

Това обяви министърът на околната следа и водите Ивелина Василева.

Намерението съвпада с предложение на междуведомствената работна група към Министерския съвет, която бе създадена за изясняване на неяснотите в концесионния договор.

"Имаме готовност да създадем работна група за разработване на задание, с което да се изиска от концесионера да разработи специализираната кадастрална карта и регистър на активите, който да поддържа, каза Василева.

В рамките на дискусията министърът на туризма Николина Ангелкова посочи като възможни преки щети стотици милиони левове, от Института за пазарна икономика - 285 000 000 лева, а от междуведомствената работна група - 100 000 000 лева.

Кметът на Банско Георги Икономов очаква оптимистично казусът с втория кабинков лифт в Пирин да бъде решен.

"Това е поредната среща за Банско. Надявам се и да е последната. Надявам се да се вземе компромисно решение, така че въпросът да се реши и да продължим напред, а не да тъпчем на едно място. Вместо да се опитваме да доказваме кой е по-зелен, нека развиваме зимния туризъм, защото нашите конкуренти не спят", каза кметът Икономов.

"Лично аз съм против да има разваляне на концесията за ски зоната под Тодорка. Това не е мое мнение, а на хората от община Банско. Има редица социологически представителни проучвания", коментира кметът Георги Икономов след проведената в столицата експертна среща.

37 процента от населението в Банско е заето само пряко в туризма, ако добавим още 50 процента непряко свързани едно, прекратяване на концесията ще доведе общината до колапс, защото икономиката на Банско е настроена така в последните години и е ориентирана към туризма", коментира Георги Икономов.