Еколози искат извинение от Валентин Радев
Еколози искат извинение от Валентин Радев / Снимка: МВР, архив
Еколози настояват министъра на вътрешните работи да им се извини публично. Повод за искането стана реплика на Валентин Радев, че еколозите не са се включили в потушаването на големия пожар в Кресненското дефиле.

 "Къде са природозащитниците? Никой не дойде да ни помогне от тях. Беше добре да бъдат тук, да ни посъветват къде има лешояди, къде да заграждаме огньовете повече", попита на брифинг министър Радев.

Има задържан за пожара над Кресненското дефиле

В декларация на Сдружение "Фонд за дивата флора и фауна" се посочва, че природозащитниците активно са съдействали за потушаване на огнената стихия.

Арестуваният за пожара пастир работил за екосдружение

"Използвани са нашите високопроходими коли, с които доставяме храна за лешоядите, в помощ на служителите на пожарната при гасенето на пожара. Екипът ни и наши доброволци бяха пет дни на разположение за гасене на пожара в северния му край към селата Мечкул и Ракитна.  Оказвана е помощ на горските служители и на пожарникарите. Призоваваме министър Радев да се извини", написаха в официално изявление от Сдружение "Фонд за дивата флора и фауна". 

50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле

"Учудваме се, че този пожар не бе загасен цели 5 дни. Това е именно трасето за предпочитания от правителството проект за магистралата, дано няма нищо общо! Случаят, обаче напомня друг подобен сценарий със запалването на складовете за тютюн в Пловдив", пишат еколозите.