Безработицата в Благоевградско намалява
Безработицата в Благоевградско намалява / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Безработицата в Благоевградско намалява
70956
Безработицата в Благоевградско намалява
  • Безработицата в Благоевградско намалява

23 497 са регистрираните безработни лица в Благоевградска област. Равнището на безработицата през февруари е 15,5 %, което е с 0,1 пункта по-ниско спрямо предходния месец. Това заяви в интервю за Дарик началник отдел "Услуги по заетостта" в Регионалната служба по заетостта  Пепи Таковска.  Общините с най-ниска безработица са: Благоевград - 8,7%, Банско - 10%, Гоце Делчев - 11,3%, Сандански - 12,2%. Най-много безработни има в общините Белица и Якоруда.

789 души, регистрирани в Бюрата по труда, са започнали работа през изминалия месец. 735 от тях са устроени на първичния трудов пазар.

Заявените работни места на трудовата борса са 589 като 397 от тях са от частния сектор, добави Таковска. Трудовите посредници са осигурили заетост на 558 души.

"Отчитаме раздвижване на пазара на труда в Пиринско. В сравнение със същия период на миналата година наблюдаваме нарастване  на работните места със 150, а също така и на постъпилите на работа - със 190 човека. Със стартирането на сезонната заетост месец март ще се окаже още по-благоприятен за увеличение на работните места и намаляване на безработните", каза още Таковска.

Чуйте още от Пепи Таковска в звуковия файл