90 % от новоприетите български студенти в АУБ получиха стипендии
90 % от новоприетите български студенти в АУБ получиха стипендии / снимка: АУБ

90% от новоприетите български студенти в Американския университет в България получиха стипендии, а всеки пети от тях ще учи с пълна стипендия, съобщиха от висшето училище. Над 4 000 000 долара е раздал университетът на първокурсниците тази година. Общо 42-ма студенти ще се обучават на пълна стипендия, а 78% от всички новоприети са подпомогнати финансово.

Сред първокурсниците е благоевградчанинът Теодор Димитров, спечелил 6 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал от турнири по бейзбол, носител и на втора награда от национално състезание по рецитация и финалист по хвърляне на копие през 2009 г.

Грузинска шахматистка и член на националния отбор по софтбол на Грузия, носителка на бронзов медал от Асоциацията по шах на Черноморския регион и участник в множество турнири по софтбол, сред които регионалния турнир на Европа, Средния Изток и Африка в Германия, също е избрала АУБ за своя Алма Матер.

Студент от Пловдив е носител на златен медал от национален фестивал за забавна и популярна музика, и в допълнение е спечелил трето място на национално състезание за млади физици. Участник в „Българската Коледа” през 2009 г., както и в множество олимпиади по математика и английски, запален дебатьор, със завоювано второ място на национална олимпиада по математика, също вече е част от Американския университет.

Сред студентите има и член на националния отбор на България по астрономия, който се е класирал на трето място на волейболен турнир за училища в Централна и Източна Европа.

Традиционният пикник, с който щатският ВУЗ дава старт на новата учебна година, ще бъде тази неделя от 18.00 ч. на бейзболното игрище в местността "Бачиново".