500 000 лева изхарчили от ВиК за аварии
500 000 лева изхарчили от ВиК за аварии / netinfo

За над 150 милиона лева са изпълнените водни инвестиционни проекти на територията на 10 –те общини, групирани в три района на ВиК - Благоевград, Разлог и Гоце Делчев, съобщи управителят инж. Ангел Стоянов. Те обхващат пречиствателни станции, довеждащи водопроводи, водовземащи съоръжения, както нови и реконструирани мрежи, изпълнени от министерства, общини и частни инвеститори. Върху тези инвестиции водното дружество не е начислило през периода на тяхната експлоатация до момента нито стотинка норма на възвръщаемост на капитала, уточни управителят във връзка с изразени в публичното пространство мнения за висока цена на водата.
Три са основните проблеми, според инж. Стоянов, свързани с инвестиционните ВиК проекти, които обаче са в приоритетите на ресорните министерства, но крият опасности за разногласия на местно ниво между държавните и общински институции.Според него наложително е незабавно изясняване собствеността на изгражданите с финансиране от ЕС съоръжения, особено за пречиствателните станции в национален мащаб, изясняване  механизмите за начисляване на амортизации и формиране на приемливо социална цена на водата.Такива са изискванията и на европейско ниво и нерешаването на тези проблеми може да доведе до спирането на инфраструктурни проекти във водния сектор.


Над половин милиона лева е изразходвало ВиК Благоевград през 2008 г. за възстановителни работи при аварии във водопроводната и канализационна мрежа в трите района на дружеството.Средствата са вложени в асфалтирането на над 15 000 кв.м настилка. Понякога инцидентно възниква недоволство сред гражданите от забавяне на ремонтните възстановителни работи, но то е вследствие от обективни обстоятелства, свързани с неблагоприятни климатични условия, особено през зимния период. Много често оплакванията погрешно са адресирани към пряката дейност на ВиК - като възстановителните работи при нови включвания гражданите плащат определена такса на общинските власти, за което получават разрешение, а общината и гражданите са отговорни за отстраняването на нарушени настилки и тротоари при ремонтните работи.