Учени откриха как мирише смъртта
Учени откриха как мирише смъртта / Thinkstock/Getty Images

Учени от Великобритания са установили каква е миризмата на човешкото тяло веднага след смъртта. Резултатите от изследването си те са огласили на Британския фестивал на науката в Брадфорд, съобщи на сайта си Тех Таймс.

Специалистите са стигнали до извода, че непосредствено преди разлагането на тъканите на човешкия организъм тялото на човек мирише на прясно окосена трева, а също и на прясна риба.

Още от дълбока древност хората са започнали да разпознават сред миризмите специфичния "аромат на смъртта". В началото на ХХ век учени са установили, че двата основни компонента на "миризмата на труп" са били две вещества - кадаверин и путресцин, молекулите на които възникват при разлагането на труповете.

Тази миризма е била толкова важна за живота на нашите предци, че в организма ни има специални рецептори, които разпознават кадаверина.

Ана Уилямс от университета Хадерсфилд (Великобритания) и нейните колеги са насочили изследванията си в друга посока - към това на какво мирише тялото на човека непосредствено след смъртта и има ли разлика между миризмата на живите и мъртвите.

За целта учените са използвали няколко заколени наскоро свине, чиито трупове са поставили в херметична кутия, защитена от микроби, след което на всеки час са вземали проби от въздуха в нея. След няколко дни учените са анализирали химичния състав на пробите с помощта на газов хроматограф и са го сравнили с този на миризмата, която изпуска тялото на жив човек.

Оказало се, че мъртвото тяло започва да се разлага още преди в процеса да се намесят бактериите. В резултат на това се отделя голямо количество хексанал - летливо вещество, което придава характерния аромат на прясно окосена трева. Сред отделяните след смъртта съединения изследователите са открили също индол (отличаващ се с остра миризма) и триметиламин (с аромат на прясна риба).

Специалистите са на мнение, че изследването им може да се окаже полезно за криминалистите - за трениране на полицейски кучета, които да откриват наскоро починали хора, а също да бъдат разработени методи, които ще позволят да бъде определено времето на смъртта по структурата на миризмата на тялото

Източник: БТА