Създадоха четирикрак робот с впечатляваща сръчност (ВИДЕО)
Създадоха четирикрак робот с впечатляваща сръчност (ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Американската компания Ghost Robotics създаде четирикрак робот, който се отличава с изключителна сръчност, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Той използва крайниците си като шок сензори и амортисьори. Роботът, кръстен Minitaur, може да отваря врати.

Създадоха робот, който сам решава какво да прави (ВИДЕО/СНИМКИ)

Що се отнася до движението на роботи, съществуват няколко школи. Някои инженери се осланят единствено на ползване на колела - те позволяват придвижване, което е свързано с изразходване на съвсем малко енергия върху равен терен. Други снабдяват роботите с движещи се крайници - решение, което е по-ефикасно, когато става въпрос да се преодоляват препятствия, но изисква притежаване на развито чувство за равновесие и координация. Основателите на Ghost Robotics са предпочели втората опция.

Резултатите от изследванията им са много добри - създали са робот с изумителна сръчност.

Роботът Промобот два пъти бяга от лабораторията си (ВИДЕО)

Той може да се приспособи към всякакъв терен. Тежи едва 6 кг и може да пренася 3-килограмов товар около 20 минути. Когато не пренася товар, може да се движи с малко повече от 7 км/ч върху равен терен.

Краката на робота му позволяват да взаимодейства със заобикалящата го среда, за да преодолее препятствие или да натисне дръжка на врата.

Тайната на неговата сръчност се крие в директното предаване на движенията от двигателите на крайниците, без да се ползва скоростна кутия. Това на практика дава възможност за мигновено действие или реакция. Така апаратът "усеща" терена посредством двигателите си и може незабавно да се приспособи към него, поясниха от компанията производител.

Източник: БТА