Швеция откри виртуално посолство в Second Life
Швеция откри виртуално посолство в Second Life / снимка: BGNES

Швеция тържествено откри виртуално триизмерно посолство във виртуалния Second Life /втори живот/, предаде Франс прес. Виртуалното посолство е замислено като културна витрина на Швеция.

Церемонията се състоя в присъствието на шведския външен министър Карл Билд в Шведския институт в Стокхолм - институция към външното министерство, чиято задача е да дава информация за страната.

Това е второто виртуално посолство след малдивското, открито миналата седмица, уточнява агенцията. Негов модел е реалното шведско посолство във Вашингтон. Виртуалното посолство представя изложби и културни събития в Швеция, както и компании и личности от кралството.

"Можем да използваме това посолство, за да разпространяваме информация за Швеция. Има добри интернет-сайтове, които вършат същото, но това е още един инструмент. То е начин да стигнем до много хора, и най-вече до младите по света, които са особено склонни да влизат в това пространство", коментира Карл Билд.

Виртуалното посолство няма да има политическа функция. То няма да издава паспорти, нито визи, но ще осведомява посетителите за административните стъпки за получаване на тези документи в реалния свят.

Second Life, създаден от базираната в Сан Франциско компания "Линден Лаб", съобщи, че има над 6,8 милиона виртуални обитатели, създадени от интернет-потребителите, допълва АФП.