Робот си бъбри с японски астронавт на борда на МКС
Робот си бъбри с японски астронавт на борда на МКС / БГНЕС

Първият робот астронавт - японският Киробо, си облече премяна като на Дядо Коледа и си побъбри на японски със своя сънародник - астронавтът Коичи Уаката, командир на Международната космическа станция (МКС)

"Дядо Коледа се появи в космоса", шеговито подхвърли Уаката, докато двамата се рееха в безтегловност на борда на МКС. Андроидът Киробо, който е с размерите на чихуахуа, носи в главата си изкуствен интелект, а проявява и чувство за хумор, отбелязва БГНЕС.

Робот си бъбри с японски астронавт на борда на МКС
netinfo

На въпроса на Уаката "Какво би си поискал от Дядо Коледа за празника?", Киробо скромно отговори:"Най-вероятно ракета играчка... но все пак да питаме Дядо Коледа".

Всъщност Киробо отговаря философски и на въпроса"Как се почувства, когато ракетата излетя?". Роботът отвръща: "Беше впечатляващо".

Робот си бъбри с японски астронавт на борда на МКС
netinfo

Киробо излетя от родната ни планета на 10 август на борда на безпилотен кораб. Уаката заедно с Михаил Тюрин от Русия и Рик Мастракио от Щатите се присъединиха към екипажа на МКС през ноември.

Киробо и близначката му - Мирата, която не се уреди за полет в Космоса, бяха създадени от няколко компании, сред които рекламната фирма Dentsu, Токийския университет, Тойота и създателите на роботи от Robo Garage.