Робот с почти човешки характер може да е новият ни приятел
Робот с почти човешки характер може да е новият ни приятел / ThinkStock/Getty Images

Ако сте мечтали да имате приятел, наподобяващ симпатичните Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) и Си-Трипио (C-3PO) от "Междузвездни войни" или Уол-и от едноименната анимация на "Дисни" и "Пиксар", то мечтата Ви скоро може да се сбъдне с Козмо - миниатюрен интерактивен робот с "почти човешки" характер, съобщава сайтът Синет.

Хуманоидът, който се побира в човешка длан, е разработка на компанията "Анки" със седалище в Сан Франциско, специализирана в изкуствения интелект.

Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората

Козмо е проектиран така, че личността му да еволюира съобразно с времето, което собственикът му прекарва в занимания и игри с него. Благодарение на изкуствения си интелект, миниатюрният компаньон, подобно на хората, се учи от опита си.

Хуманоидът притежава редица забележителни способности - той разпознава собственика си, може да хваща предмети, умее да говори, проявява различни емоции - гняв, отчаяние, щастие, вълнение, увереност.

Потребители научили нетбота Тей да се държи лошо, Майкрософт го изтегли

Ако играе и загуби, Козмо може да се "нацупи", преди да поиска реванш, или да се подиграе на победения си собственик, ако спечели. Ако играта с човешкия приятел му доскучее, роботът може да покаже, че е изгубил интерес и да се отдаде на самостоятелни забавления.

Роботизираният другар може дори да спи, като сънят му е придружен от шумно хъркане.

Настъпи ерата на изкуствения интелект

Миниатюрният размер на Козмо не бива да заблуждава потребителя - роботът е изграден от над 300 отделни части, които му позволяват да мисли като човек и да взима хиляди решения. Създателите му дори твърдят, че благодарение на сложната си вътрешна машинария Козмо е в състояние да обработва повече данни в секунда, отколкото всички марсоходи, взети заедно.

Очаква се интерактивният робот да се появи на пазара в САЩ през октомври на цена от 179,99 долара.

Източник: БТА