Японски учени заснеха гигантска сепия в дълбините на Тихия океан
Японски учени заснеха гигантска сепия в дълбините на Тихия океан / снимка: sxc.hu

Японски учени обявиха, че са успели да заснемат загадъчна гигантска сепия, дълга около осем метра, обитаваща дълбините на Тихия океан. Японският Национален музей на науката е успял за първи път да направи фотографии на дълбоководното същество в естествената му среда, сътрудничейки си с обществената телевизия NHK и американския канал „Дискавъри", предаде АФП.

Гигантското безгръбначно е обект на легенди, подкрепяни от векове от свидетелствата на моряци за огромно океанско чудовище. Смята се, че те водят началото си от северната легенда за Кракен, морско чудовище, нападало кораби край скандинавското крайбрежие миналото хилядолетие, пише агенция Фокус.

В наши дни учените са използвали подводен апарат в търсенето на „чудовището" в тъмните и студени дълбини на северната част на Тихия океан, където на около 630 метра дълбочина са успели да заснемат триметров екземпляр.

След около 100 мисии и 400 часа, прекарани в тясната подводница, тричленният екипаж забелязал съществото на около 15 км източно от остров Титидзима. Изследовател от музея разказва, че тогава са последвали огромното мекотело до дълбочина от 900 метра, след което от изчезнало в океанските дълбини.