Прогрес М - 22М доставя златни рибки на МКС
Прогрес М - 22М доставя златни рибки на МКС / БГНЕС, архив

Изпълнението на руската космическа програма през 2014 година започва днес със старта на космическия товарен кораб Прогрес М - 22М. Той ще достави на Международната космическа станция (МКС) над 2,5 тона товари, включително контейнери със златни рибки за експеримента "Аквариум - AQH", заяви пред РИА Новости представител Роскосмос.

Изстрелването на кораба Прогрес М - 22М с ракета носител Союз - У е насрочено за 20:23 московско време от космодрума в Байконур. Скачването е предвидено да стане след шест часа - на 6 февруари в 02:26 ч.

Провеждането на експеримента "Аквариум - AQH" е планирано да бъде извършено на американския сегмент от МКС, в японския модул Kibo, в аквариума JAXA Aquatic Habitat (AQH). Други биологични обекти, изпратени на МКС, са ларви на комари и плоски дъждовни червеи, посочват от Роскосмос.

Целта на руско-японската програма "Аквариум - AQH" ще бъде изследване на въздействието на космическите полети върху стабилността на затворената екологична система и нейните съставни единици - растения , животни и риби - в условията на микрогравитация, посочва БГНЕС. Освен това учените очакват да получат нови данни за възможно дългосрочно съхранение на яйца на нисши ракообразни и определяне на тяхната способност да се реактивират след космическите полети.

Информацията, получена в резултат на експеримента, е от голямо значение както за фундаменталната наука, така и за работата по създаването на системи за поддържане на живота на космически екипажи на базата на биологичния цикъл на веществата.

Прогрес М - 22М също ще достави на МКС гориво за поддържане на станцията в орбита, оборудване, храна, вода и въздух за космонавтите, научна апаратура за експериментите. Става въпрос за американски, европейски и японски товари, които се доставят по силата на търговска договореност.