Получаваме 1 секунда бонус при посрещането на Нова година
Получаваме 1 секунда бонус при посрещането на Нова година / ThinkStock/Getty Images

Новогодишната нощ ще трае една секунда повече тази година и това ще бъде бонус за всички празнуващи по планетата, съобщава АФП. За всички страни по света минутата между 23.59 и 00.00 ч. по Гринуич ще трае с една секунда повече и ще наброява 61 секунди вместо 60.

Допълнителната секунда служи за изравняването на "астрономическото време", което е свързано с въртенето на Земята и официалното часово време, което се измерва с абсолютна точност с помощта на атомни часовници от 1967 г. насам.

Добавят 1 допълнителна секунда в часовника (ВИДЕО)

"Естественото" или "астрономическото време", определяно от въртенето на Земята около Слънцето, отчитащо редуването на дните и нощите, не е постоянна величина.

Един ден учените ще могат да манипулират усещането за изминалото време

Нашата планета има склонност да се забавя в орбитата си заради гравитационното въздействие на Луната и на Слънцето, като едва забележимо удължава дните на земляните.

Ето защо времето минава така бързо, когато се забавляваме

Поради тази причина от време на време трябва да се нагласяват часовниците ни. На всеки 18 месеца трябва да забавяме часовниците си с една секунда, за да "изчакаме" Майката природа. Това вече сме го правили 26 пъти от 1972 г. насам.

Източник: БТА