Откриха динозаври, които имали подобно на корабно платно на гърба си
Откриха динозаври, които имали подобно на корабно платно на гърба си / Thinkstock/Getty Images

В Испания палеонтолози откриха фосили от неизвестен вид динозаври, които са имали напомняща корабно платно изпъкналост на гърба си, предаде Франс прес.

Новият вид е кръстен Morelladon beltrani, принадлежи към групата на игуанодоните и е живял на Иберийския полуостров преди 125 милиона години. Достигал е дължина 6 метра и височина 2,5 метра, т.е. бил е със средни размери в сравнение с динозаврите от онази епоха.

Покритата с кожа изпъкналост създава впечатлението, че е носел на гръб нещо като корабно платно. Тя може да е служела за регулиране на телесната температура или за складиране на мазнини по подобие на гърбиците на камилите.

Фосилите, открити в кариера за добив на червена глина в източната част на Испания, в район, разположен южно от Барселона, включват кости от гърба и таза, както и 14 зъба, от които само един е цял.

"Находката потвърждава съществуването на изключително разнообразна група динозаври с големи и средни размери, които са се срещали на Иберийския полуостров преди 125 милиона години", отбелязаха учените.

Източник: БТА