Плутон
Плутон / Thinkstock/Getty Images
Учени откриха дюни от зрънца вледенен метан с примеси от азот на Плутон, анализирайки снимки, направени от сондата "Нови хоризонти", съобщи Асошиейтед прес. Откритието показва, че планетата-джудже е по-динамична, отколкото мислеха специалистите досега.

Дюните са образувани сравнително неотдавна. Те са в района с форма на сърце в основата на планини, високи колкото Алпите. Образували са се от гигантски блокове лед със заскрежени метанови шапки. Тези равнини в лявата половина на сърцето на Плутон са наречени Спутник планиция (Sputnik Planitia).

Разкриха тайната, свързана с „ледените игли“ на Плутон

Как се е образувал леденият басейн в "сърцето" на Плутон?

Наличието на дюни на Плутон изненада специалистите заради разредената атмосфера. Те предполагат, че азотният лед от повърхността на Спутник планиция се е преобразувал в газ, който е повдигнал метановите частици във въздуха. Леките ветрове на планетата-джудже след това са отнесли и струпали зрънцата.

Известно е, че дюни има на Марс, Венера, Сатурновата луна Титан, дори на кометата 67Р Чурюмов/Герасименко. Само тези на Плутон обаче, са от метан.

Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон

икъде другаде от известните ни обекти, не е достатъчно студено" - обясни ръководителят на екипа Мат Телфър от университета в Плимут.

Учените оприличиха дюните на Плутон с тези в Белите пясъци в Ню Мексико и в калифорнийската Долина на смъртта.

"Плътността е малко по-малка от тази, с която сме свикнали за дюните на Земята - каза Джани Раденбау от университета "Бригам Йънг". - Усещането в ръката би било по-леко, но пак ще има зрънца, които де се изсипват от нея, а под краката дюните биха скърцали ".

Неочакван пейзаж на Плутон (ВИДЕО)


Екипът още не е определил височината на дюните. Предположенията са, че тя е десетки метри. Още е неизвестно кога дюните са най-активни и дали се променят.

На Плутон заснеха планина, покрита със сняг (ВИДЕО)

Учените са работили с данни от прелитането на сондата "Нови хоризонти" край Плутон през 2015 г., когато тя се доближи до планетата-джудже на 12 500 км. Сега космическият апарат лети към Койперовия пояс и се очаква на 1 януари догодина да премине край обекта Ултима туле, чиято орбита е на 1,6 милиарда км зад Плутон. Следващата седмица наземният контрол на мисията в университета "Джонс Хопкинс" ще събуди "Нови хоризонти" след петмесечна електронна хибернация.
БТА