Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон
Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон / ThinkStock/Getty Images

На 14 юли миналата година сондата "Нови хоризонти" на НАСА доближи максимално Плутон и изпрати безпрецедентни изображения и данни, които предоставиха богат материал за изследване на учените. Осем месеца по-късно резултатите от пет проучвания, публикувани в сп. "Сайънс", разкриват особеностите на планетата джудже, съобщават Ройтерс и Лента.

Неочакван пейзаж на Плутон (ВИДЕО)

Авторите на първото изследване сравняват геологията на Плутон и Харон - най-големия спътник на планетата-джудже. Двете небесни тела съществено се различават едно от друго. Оказва се, че на Плутон протичат много по-активни геоложки процеси, отколкото на Харон. На планетата джудже се наблюдава подобие на тектонична дейност под формата на движение на огромни ледени плочи, която вероятно се дължи на криовулканизъм. Повърхността на Харон, за разлика от тази на Плутон, е осеяна с множество кратери.

Най-новите снимки на Плутон показват един ден от живота на планетата-джудже

Второто изследване анализира състава на ледовете на Плутон и Харон. На Плутон преобладават азотните и водните ледове, разпределени неравномерно по повърхността на планетата. На Харон преобладава амонячният лед. Останалите четири спътника на планетата-джудже са покрити с воден лед. Изследването на разпределението на ледовете дава насока за протичащите геоложки процеси на Плутон.

Третото изследване е посветено на атмосферата на планетата-джудже, която се оказва по-хладна и не толкова плътна, колкото се е предполагало досега. Учените са открили многобройни пластове мъгла, които вероятно се явяват подобие на облаци.

На Плутон заснеха планина, покрита със сняг (ВИДЕО)

Четвъртото изследване е посветено на по-малките спътници на Плутон - Стикс, Никта, Хидра и Цербер. Те имат неправилна форма, ярки повърхности и бързо въртене.

В петото изследване са представени резултати за взаимодействието на атмосферата на Плутон и заобикалящата я космическа среда със слънчевия вятър.

Вулканите на Плутон бълват замръзнали вода, азот, амоняк и метан

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА се очаква да изпрати още куп данни, които ще допринесат за очертаването на още по-подробна картина на планетата-джудже Плутон.

Източник: БТА