Направиха вино без грозде
Направиха вино без грозде / Thinkstock/Getty Images

Ново вино, направено от вода, спирт и овкусители, пуснаха на пазара, пише в. "Дейли мейл".
Изданието иронично подчертава, че създателите на новата технология вървят по пътя на Христос, защото само за 15 минути могат да превърнат водата във вино.

Мардън Чуа и Алек Лий от Сан Франциско са уверени, че могат вярно да възпроизведат повечето елитни брандове с техния метод. Те основаха своята синтетична винарна "Ава" и са готови да обърнат винопроизводството с глава надолу.

От хилядолетия вината са се получавали чрез ферментация на гроздето, превръщайки захарта в алкохол. То му придава градуса и специфичния вкус.

Виното - най-интелигентната напитка

Чуа и Лий смесват спирт с хексаноат, което придава на течността плодов вкус, напомнящ този на ананаса. Те добавят към напитката вода, киселини, захари и овкусители. При първите си опити със синтетично вино двойката претърпяла пълен провал. Но сега без проблем имитират италианския елитен бранд "Москато д'Асти".

Винарна "Ава" пусна на пазара и синтетично шампанско, като направи 500 бутилки, имитиращи световноизвестната марка "Дом Периньон".

Изкуствената марка струва 50 долара бройката, вместо оригиналните 200. Едно шише от продукцията на Чуа и Лий съдържа 1000 различни съставки. Но тяхната продукция е чиста и в нея не се срещат замърсители като при обикновените вина от рода на арсена и на вторичните алкохоли.

Вкусовите елементи за своето производство Чуа и Лийс заимстват от елитните марки чрез хай тек оборудване - газова хромография и мас-спектрометри.