Мишката, която играе и върху стъкло
Мишката, която играе и върху стъкло / Logitech

Преди време ги попитали възможно ли е да се създаде мишка, която да умее да играе и върху стъклена повърхност. От Logitech съвсем не се подхлъзнали и днес остроумно препоръчват - погледнете към небето и там ще откриете отговора. Представяме ви технологията Darkfield Laser Tracking на водещия производител на компютърни мишки в света.

Какво всъщност може да прави мишка с подобна технология - да работи върху всякакви повърхности. Дори и върху стъкло.

Darkfield е създаден на принципа на dark field микроскоп. Същият се използва в лабораториите за наблюдение на най-трудно видимите микро частици. Новата технология дебютира в мишките Logitech® Anywhere Mouse MXTM и Logitech® Performance Mouse MXTM. И понеже това е единствената тракинг технология на пазара, която работи върху стъкло, потърсихме някои технологични отговори. Този път не в небето..., а на представянето на последните иновации и продукти на Logitech за годината в София. Отговорите получихме от Стефана Здравкова - Мениджър Продажби на Logitech за България.

Мишката която играе и върху стъкло
netinfo

Реализацията на технологията (която сама по себе си не е нова като идея) е коствала доста време и усилия. Това не ни учудва, но пък очевидно си е струвало, защото гордостта на Logitech за 2009 е именно преминаването на бариерата на стъклото, с усмивка разказва Стефана Здравкова. Днес стъклото не е бариера, а възможност да се работи навсякъде. На бюрата в офиса, в конферентната зала или пък в хотела, на красивата маса у дома или в любимото кафене навън.

Мишките с Darkfield Laser Tracking технология ползват два лазера, за да имат по-детайлен микроскопски образ върху работната повърхност (когато се движи върху дървена маса или върху лист хартия, мишката работи само с един лазер). Върху полирани и гладки повърхности сензорът вижда повърхността черна, а прашинките и другите замърсявания - като бели точки. В този случай мишката работи с два лазера.

Както един учен би използвал микроскоп в лабораторията, така мишката с Darkfield Laser Tracking технология осветява повърхността под себе си под ъгъл, събира и фокусира тази светлина обратно в лещата. Всички малки частици, прашинки или микро драскотини изглеждат бели върху черната повърхност. Точно както виждаме ясното нощно небе със звездите, сензорът на мишката вижда чистото стъкло като тъмен фон със светли точки. Тогава сензорът интерпретира движението на тези точки, за да проследи накъде точно движим мишката и с каква скорост.

Именно заради изброените по-горе способности технологията Darkfield Laser Tracking гарантира, че тази мишка ще играе върху абсолютно всякакви повърхности. И точно това е общото между Logitech и звездите:

Иновациите от Logitech за годината не приключват с технологията Darkfield Laser Tracking. При представянето на новите продукти на компанията Стефана Здравкова открои още:

Logitech Unifying универсален нано USB приемник; чрез него компютърът може да се свърже с до шест устройства (мишки и клавиатури);

Logitech Vid - ново безплатно, бързо и лесно за инсталация решение за видео комуникация;

Новата серия колони за компютър с 360 градуса панорамен звук, които звучат еднакво добре във всички посоки - моделите Logitech Speaker System Z320, Logitech Speaker System Z323, Logitech Speaker System Z520 и Logitech Speaker System Z523.

Новите продукти от Logitech можете да разгледате в галерията тук