Метална лъжица запазва отвореното шампанско газирано
Метална лъжица запазва отвореното шампанско газирано / ThinkStock/Getty Images

Метална лъжица, поставена в гърлото на бутилката, може да запази за доста дълго време отвореното шампанско газирано, пише в. "Дейли мирър", позовавайки се на опита на испански майстор-готвач.

След като приборът се постави в шишето, то се запушва и отново се слага в хладилника. Другият начин е да се постави върху отвора пластмасово фолио срещу изветряване или тъй-наречената херметична метална тапа.

Защо пием шампанско на Нова година?

Но испанският майстор-готвач Луис Боло от град Салина препоръчва номера с лъжицата. "Ние испанците сме едни от най-големите консуматори на шампанско и кава в света и поради тази причина знаем как да съхраним най-добре отворените и неизпити бутилки, без да се разгазират!", твърди кулинарят.

Как се пият две бутилки шампанско за по-малко от 3 минути? (ВИДЕО)

Това бил стар "бабешки" метод, но действал безотказно. "Не знам какъв му е механизмът, но наистина съхранява шампанското!", констатира Луис Боло.

Според учените висящата дръжка на лъжицата помага за изстудяването на останалия въздух в бутилката по-бързо. Колкото е по-студен въздухът, толкова той става по-плътен. По този начин се затиска повърхността на течността и не се позволява на мехурчетата бързо да се освобождават.

Източник: БТА