Космически апарат ще спасява Земята от астероиди
Космически апарат ще спасява Земята от астероиди / снимкa: БГНЕС

Британски учени проектираха космически апарат, който ще може да спаси Земята от катастрофален сблъсък с астероид, пише британският в. "Сънди телеграф".

Апаратът се нарича гравитационен влекач. Той ще бъде изпращан в космоса, когато бъде установено, че астероид се насочва към Земята. Тогава апаратът ще прихване астероида, ще се позиционира до него, ще започне да лети успоредно с него и от тази позиция ще упражни върху него малка гравитационна сила, като така ще започне да влече астероида със себе си.

Този процес обаче ще продължи няколко години, в края на които гравитационният влекач ще е отклонил достатъчно астероида от пътя му към Земята.

Учените вярват, че е само въпрос на време астероид да се доближи опасно близо до нашата планета, пише БТА. По данни на американското космическо управление НАСА над 100 000 астероида обикалят в близост до Земята и някои от тях са толкова големи, че могат да разрушат цял град. НАСА е идентифицирала едва 6363 от тях.

Проектът за гравитационния влекач е дело на инженерите от британската конструкторска компания Астриум, която проектира и конструира космически кораби за НАСА и за Европейската космическа агенция.

Според инженерите тяхното съоръжение може да подейства дори на астероид с диаметър 39 метра. Ако подобно нещо падне на Земята, то при сблъсъка ще се освободи енергия, която ще бъде 100 000 пъти по-голяма от енергията, освободена от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Гравитационният влекач ще има йонни двигатели. Той обаче ще трябва да бъде изстрелян около 20 години, преди астероид да се насочи към Земята, за да има достатъчно време да го прехване, докато орбитира около Слънцето и да промени траекторията му.

Новината за проектирането на апарата идва само седмици, след като беше съобщено, че астероид или комета са ударили Юпитер и са оставили широка следа, за която се предполага, че е с размерите на Земята.