Детектор на свръхмасивни черни дупки работи в угаснал мексикански вулкан
Детектор на свръхмасивни черни дупки работи в угаснал мексикански вулкан / Thinkstock/Getty Images

В мексиканския изгаснал вулкан Сиера Негра след 5-годишно строителство бе задействана с пълния й капацитет най-голямата обсерватория на космически гама-лъчи, предаде Ройтерс.

Амбициозният астрофизически проект носи името HAWC - Hight Altitude Water Cherenkov Experiment / Височинен воден експеримент Черенков/. Той бе финансиран с публични и частни средства от страна на Мексико и САЩ и започна частично да изследва космическите лъчи от 2013 година. Сега съоръжението достигна пълния си капацитет и ще може да улавя частиците от гама-лъчите, идващи от космоса. Те са считани като едни от най-мощните в енергийно отношение и учените възнамеряват да научат повече за техния космически произход.

Миниатюрен детектор на движения ще търси живот в космоса

Обсерваторията е оборудвана с 300 резервоара, съдържащи всеки по 190 тона вода, както и със сензори, способни да регистрират радиацията на Черенков - проблясък от светлина, произведен от заредените частици при сблъсъка им с водата. Те проникват през земната атмосфера със скорост малко по-малка от тази на светлината.

Като се измерят ъгълът и силата на сблъсъка, с които частиците попадат в 300-та сензора на обсерваторията, може да се установи откъде са дошли гама-лъчите. Изгасналият вулкан Сиера Негра предлага най-добри условия за подобни изследвания на височина 4100 метра над морското равнище и със сензори, пръснати на 30 квадратни метра площ.

Най-значимите космически събития през 2014 година

Благодарение на въртенето на Земята HAWC ще даде възможност да бъдат улавяни гама-лъчите от две трети от небосклона в период от 24 часа. Изследвайки произхода на заредените частици учените ще могат да проникнат в тайните на космическите явления като образуването на свръхнови звезди и зараждащите се от тях черни дупки.

Обсерваторията ще позволи да се изготви карта на най-големите източници на енергия в галактиките. Тя ще помогне на специалистите да изучат по-добре и нашата Слънчева система с по-подробни анализи на самото Слънце.

Източник: БТА