Археолози разбиха мит за индианците
Археолози разбиха мит за индианците / Thinkstock/Getty Images

Могилите Кахокия в щата Илинойс, за които дълго време се смяташе, че символизират мъжката сила и превъзходство, всъщност включват тленни останки на жени с висок обществен ранг сред индианците в Северна Америка, съобщи Лента.

Това установиха археолози от университета на Илинойс, които подробно изследвали откритите скелети. Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете.

Могила 72 била изследвана през 1967 г. от археолози под ръководството на Мелвин Фаулър, който открил около 5 масови гроба. Всеки от тях включвал тленните останки от 20 до 50 и повече души. Учените извършили също разкопки в индивидуални могили.

Мистерията Пума Пунку: Изгубените тайни на древните строители

В могилите Кахокия били открити тленните останки на общо 270 души. При това местоположението на скелетите в централната могила било свързано с определена система. Двете тела в центъра били поставени едно върху друго, а останалите били разположени около тях. Фаулър заключил, че двете тела са на мъже с висок социален статус, които са обградени от слугите им.

Индианци опитомили рис преди две хилядолетия

Резултатите от новото изследване обаче разкриват, че това не отговаря на истината. Оказало се, че двете тела са на мъж и жена. Според авторите на изследването, фактът, че в могилата има тленни останки на жени, опровергава мнението, че мъжете са доминирали в общността на северноамериканските индианци.

Кахокия включва 109 могили в района на Колинсвил, Илинойс. В средата на 11-и век е бил голямо селище на индианците в Северна Америка. Важно място в комплекса от могили има Монашеската могила. Тя вероятно е послужила като основа за храма, който може да е бил висок 15 метра.

Истина ли е, че индианците нямат страх от височини?

Резултатите от изследването са публикувани в American Antiquity.

Източник: БТА