Пума Пунку е една от археологическите находки, които съвременната наука не успява да обясни. Те винаги са подхранвали въображението на историци, археолози, изследователи - кой ги е създал, защо и как.

Пума Пунку в превод означава Вратата на пумата. Представлява монументален комплекс, намиращ се на 72 км западно от столицата Ла Паз на Боливия. Комплексът е разположен на високо пустинно плато в Андите, на височина 3660 метра.

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

Пума Пунку представлява постижение, което изглежда недостижимо за местното население - индианците Аймара живели в миналото на тази територия. Грандиозни по своему, руините на Пума Пунку близо до Тиахуанако са известни като най-старите каменни структури в Южна Америка.

Стъклени пирамиди лежат на дъното на Бермудския триъгълник (ВИДЕО)

Как е бил построен комплексът Пума Пунку?

Онова, което прави комплексът Пума Пунку най-интересен е неговото строителство - как е бил построен?

Каменните руини на Пума Пунку са един от четирите обекта в древния град Тиахуанако, наред с пирамидата Акапана, платформата Каласасая и Подземния храм. Каменните останки са така разхвърляни, сякаш накакъв гигантски катаклизъм е унищожил цялата област.

Неразгаданите мистерии: Аномалията над южния Атлантик

Какво е било неговото предназначение?

Археолозите не могат да дадат точен отговор за това как точно е изглеждал комплексът в оригиналния си вид и какво е било неговото предназначение.

Водещи учени предполагат, че мястото е построено преди около 2 000 години. През 1945 г. археологът Артър Поснански предполага, че Пума Пунку всъщност е много по-стар. Чрез задълбочено изследване на структурата на комплекса и съпоставянето му с някои астрономически обекти от звездната карта, той датира руините на 15 000 г. пр. Хр. Поснански е изследовател, който е работил на руините десетилетия наред, в следствие на което е достигнал до заключението описано по-горе, опирайки се на археоастрономията на конкретното място.

Самите камъни обаче не могат да бъдат датирани.

Пума Пунку може да бъде дори на стотици хиляди години.

Вижте още във видеото