80% от европейците сърфират в интернет чрез мобилните си телефони
80% от европейците сърфират в интернет чрез мобилните си телефони / ThinkStock/Getty Images

През 2016 година около 80% от хората в ЕС са използвали Интернет за сърфиране чрез мобилен или смарт телефон, отчита Евростат. През лаптопи или нетбуци са сърфирали 65 на сто от европейците, чрез настолни компютри - 54 на сто и през таблети - 44 на сто.

Най-много през мобилен или смарт телефон са сърфирали жителите на Испания, Кипър и Холандия - над 90 процента. Следват Хърватия - 87 процента, Великобритания - 86 процента и Дания 85 процента.

Процентът на българите, които сърфират в мрежата от мобилните си телефони, е 71 на сто.

Всяко трето домакинство в България няма достъп до интернет у дома

Най-нисък дял на сърфиране през Интернет е записан в Чехия - 55 на сто, Полша - 60 на сто, Латвия и Литва - по 63 на сто, Гърция - 66 на сто.

Възрастовата група, която най-често е използвала Интернет през мобилни или смарт телефони в ЕС, е между 16-24 години.

Като цяло през 2016 г. - близо 85 на сто от домакинствата в ЕС са имали достъп до Интернет от дома си. Люксембург и Холандия са двете страни, в които има почти 100-процентов достъп до интернет за всяко домакинство, отчита Евростат.


Близо 2,6 милиона българи, или приблизително около 80 на сто от всички потребители на Интернет у нас, са използвали мрежата предимно за лични цели и за разговори по мобилните си телефони, сочат данни от анализ на Евростат за използването на Интернет от частни лица през 2016 г.

Втората най-масова услуга, заради която българите са използвали Интернет, е участие в социалните мрежи - близо 75 процента от потребителите у нас или около 2,4 милиона души са използвали мрежата за създаване на потребителски профил, за публикуване на съобщения или други новини във Фейсбук, Туитър или други социални мрежи.

Около 2,3 милиона от сънародниците ни или близо 70 процента са използвали Интернет за изпращане/или получаване на електронна поща чрез имейли.

Следващото по масовост използване на Интернет у нас е било за онлайн четене на новини, вестници или списания - около 68 на сто или 2,2 милиона българи са ползвали тази услуга в мрежата.

Информация за стоки и услуги през интернет са ползвали около 2,1 милиона българи или 64 процента.

Онлайн музика са слушали около 40 на сто от потребителите на Интернет, а други 32 процента са ползвали мрежата за теглене на игри или други забавления.

Като цяло ползването на Интернет от домакинствата у нас се е повишило почти двойно за последните шест години - през 2010 г. малко над 30 процента от домакинствата у нас са имали достъп до мрежата, докато през 2016 г. те вече надхвърлят 65 процента, показва анализът на Евростат.

Въпреки този ръст - България е на последна позиция в ЕС по използването на Интернет от домакинствата в ЕС през 2016 г. Пред нас са страни като Гърция, Румъния, Литва и Португалия с около и малко над 70 процента.

Източник: БТА