Жертви на Холокоста ще получат големи обезщетения за ликвидираните си фирми
Жертви на Холокоста ще получат големи обезщетения за ликвидираните си фирми / www.sxc.hu

Германски съдии присъдиха в полза на жертви на Холокоста и на други хора, преследвани от нацистите, голямо увеличение на обезщетенията, предоставени им заради прекратяване на фирмената им дейност, съобщи днес ДПА.
   
Нацистите забраняваха на евреите да притежават активи с голяма стойност и ги принуждаваха да продават бързо вложенията си на цена, много по-ниска от пазарната.

Федералният административен съд в Лайпциг нареди на службата за компенсации да бъде по-щедра при изчисляване на стойността на фирмените активи, като се отчита реалното им поскъпване през периода от 30-те години на миналия век до днес.  
  
Говорителка на съда обяви, че на състоялия се на 17 юли процес, за който не било съобщено предварително, съдът разкритикувал службата за компенсации заради възприетата от нея практика всички дялове под 50 на сто от активите да се оценяват само според пазарната стойност на съответния пакет от акции.
   
На пожелал да запази анонимност ищец по делото са били предложени само няколко десетки хиляди евро за продажбата на дял от германската компания "Дойче Кабелверке", която е била ликвидирана през Втората световна война, допълва БТА.
   
Според съдиите точното обезщетение трябва да бъде около 700 000 евро (1 милион долара) плюс лихвата, изчислена от предвоенната стойност на активите на фирмата, а не от цената на акциите й. Според говорителка на съда делото представлява прецедент.
   
Адвокатът, завел делото, заяви, че то ще увеличи обезщетенията на някои ищци 20 пъти, посочва ДПА.